-ELSA SCHIAPARELLI BLOG-

” NEVER FIT A DRESS TO THE BODY BUT TRAIN THE BODY TO FIT THE DRESS “ – ELSA SCHIAPARELLI

ELSA SCHIAPARELLI

Elsa Schiaparelli was een bekende modeontwerpster van Italiaanse afkomst. In de jaren 20 en 30 maakte zij enorm veel succes in Parijs. Ze staat bekend om haar unieke ontwerpen en maakte vooral mode en sieraden. 

Elsa Schiaparelli werd geboren in het jaartal 1890 in de stad Rome. In haar jeugd studeerde Elsa filosofie in Rome, daarna verhuisde ze naar London en heeft ze aan de Slade School of Fine Art gestuurd. In 1922 verhuisde ze naar Parijs, werkte daar kort als naaister en vervolgens opende ze haar eigen modehuis, Schiaparelli Haute Couture. In de jaren 30 werd Schiaparelli al heel snel bekend om haar surrealistische ontwerpen en was ze één van de meest invloedrijke ontwerpers uit die tijd. Ze was de eerste mode ontwerpster die kunst combineerde met mode. Haar ontwerpen waren vaak speels, experimenteerde met nieuwe technieken en gebruikte ongewone stoffen zoals; leer, metaal en spijkerstof. Elsa werkte samen met verschillende kunstenaars om haar unieke ontwerpen te maken. Bekende kunstenaars waar zij haar werk mee heeft gemaakt zijn Salvador Dali en Jean Cocteau. De ontwerpen worden en zijn gedragen door veel verschillende beroemdheden.

Iconische ontwerpen

Het meest iconische ontwerp van Schiaparelli was de Lobster Dress. De Lobster Dress heeft Elsa ontworpen in samenwerking met de kunstenaar Salvador Dali. Op de jurk is een rode kreeft geborduurd en is gemaakt van een glanzende, witte stof, organza. Andere bekende ontwerpen zijn onder andere; de Shoe Hat, de Tear Dress en de Skeleton Dress. De kenmerkende kleur Shocking Pink werd ook door Schiaparelli geïntroduceerd. Vaak gebruikte ze deze opvallende kleur in haar ontwerpen en werd ze hier zelfs naar vernoemd. Ze beschreef de kleur als ” Een schreeuw van roze”.  Shocking Pink werd een symbool van de avant-garde modestroming en werd geliefd door veel beroemdheden en kunstenaars. 

Schiaparelli was ook één van de eerste modeontwerpsters die haar parfum gebruikte om haar merk te promoten. Haar eerste parfum “Schiaparelli Shocking” was verpakt in een flesje in de vorm van een vrouwelijke torso en werd uitgebracht in 1937.

Helaas werd het modehuis van Schiaparelli in de jaren vijftig gesloten, maar haar invloed op de mode-industrie heeft nog steeds impact. De iconische roze kleur wordt vaak gebruikt in de hedendaagse mode- ontwerpen en populaire cultuur.

Zelf vind ik Elsa’s werk prachtig en is zij voor mij een enorme inspiratiebron. Het zijn bijzondere, verrassende ontwerpen en ik kan er uren naar kijken. – Jolijn Amy